Svangerskapsperioden er en spennende tid fylt med forventning og glede, men den kan også være fylt med engstelse. Alle som går gravide vil gjerne sørge for at de gjør det som er aller best for barnet i magen. Det er viktig å spise sunt gjennom hele svangerskapet, samt drikke rikelig med vann og holde seg vekk fra både tobakk og alkohol. Men det finnes faktisk noen matvarer som du ikke bør spise gjennom svangerskapet og vi gir deg oversikten.
Disse matvarene bør du unngå hvis du er gravid
Graviditet er en spesiell tid i livet til en kvinne, der ernæring spiller en avgjørende rolle i helsen til både mor og barn. Mens det er viktig å spise et næringsrikt kosthold, er det også visse matvarer som bør unngås for å sikre en trygg og sunn graviditet. Husk at det er ingen sykdom å være gravid, men det er enkelte matvarer som kan ha en negativ effekt på fosteret. I mange tilfeller gjelder «føre var» prinsippet, spesielt når du vet at det beste er å holde seg vekk fra enkelte matvarer.
Rått kjøtt og sjømat
Rått eller halvstekt kjøtt, inkludert kjøttprodukter som tartar og carpaccio, kan inneholde skadelige bakterier som Salmonella, E. coli og Listeria. Disse bakteriene utgjør en risiko for matbåren sykdom som kan være spesielt farlig under graviditeten. Det samme gjelder for rå sjømat, som sushi, østers og tartar av fisk. Disse kan inneholde parasitter og bakterier som kan forårsake matforgiftning eller infeksjoner.
Upasteuriserte meieriprodukter
Unngå upasteuriserte meieriprodukter som upasteurisert melk og myke oster som brie, camembert og fersk geitost. Disse produktene kan inneholde skadelige bakterier som Listeria monocytogenes, som kan krysse morkaken og føre til alvorlige komplikasjoner for det ufødte barnet.
Rå egg
Matvarer som inneholder rå eller delvis tilberedte egg bør unngås under graviditeten. Dette kan være retter som rå kakedeig, tartar enkelte sauser som f.eks hollandaise og smoothie med rå egg. Selv om det ikke er veldig vanlig med problemer med egg i Norge kan rå egg inneholde Salmonella-bakterier, som utgjør en risiko for matbåren sykdom. Det er mest vanlig med salmonella i utlandet så vær ekstra påpasselig hvis du skal ut å reise.
Koffein
Koffein bør begrenses under graviditeten, da høye nivåer av koffein kan være knyttet til risiko for abort eller lav fødselsvekt. Det anbefales vanligvis å begrense inntaket til under 200 mg per dag, noe som tilsvarer omtrent en kopp kaffe, eller tre til fire kopper med te. Husk at koffein også finnes i brus og sjokolade.
Spirede frø og bønner
Unngå rå spirede frø og bønner, da disse kan inneholde bakterier som Salmonella og E. coli. Disse bakteriene kan forårsake matforgiftning, noe som kan være spesielt farlig under graviditeten.
Vask alltid frukt og grønnsaker grundig før du spiser dem, og unngå å spise rå spirer, da disse kan være smittet med bakterier.
Spekemat
Gjennom graviditeten bør du være forsiktig med å spise for mye spekemat. Dette gjelder spesielt for roastbeef, gravet kjøtt, salami, og spekeskinke. Dette er ikke tilstrekkelig varmebehandlet og bør ikke spises av gravide.
Alkohol
Det anbefales å helt unngå alkohol under graviditeten, da det kan forårsake alvorlige fødselsskader og utviklingsproblemer hos det ufødte barnet. Alkohol kan også øke risikoen for abort og for tidlig fødsel.
Svangeskapet er en tid der god ernæring er avgjørende for helsen til både mor og barn. Ved å unngå visse matvarer som er kjent for å være risikofylte, kan man bidra til å sikre en trygg og sunn graviditet.
Husk at du kan leve så godt som normalt også når du er gravid. Du kan nok føle deg mer sliten enn vanlig og noen sliter med kvalme det første trimesteret, noe som kan være med på å gi noen begrensninger i hverdagen, men graviditet er ingen sykdom, det er en velsignelse.