Tips og Råd

Hvordan øke sjansen for å bli gravid

Mange planlegger en graviditet, men det er ikke alltid det er like enkelt å faktisk bli gravid når man ønsker det.  Det er mange faktorer som kan påvirke hvor raskt man blir gravid, og heldigvis finnes det flere måter å øke sjansene på. Både den mentale og fysiske helsen kan ha mye å si for hvor raskt man blir gravid, og husk at vi er alle forskjellige. Noen blir raskt gravide, mens andre bruker litt tid.

Ha kontroll på syklusen

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid er å ha kontroll på menstruasjonssyklusen. En gjennomsnittlig syklus varer mellom 28 og 32 dager, men dette kan variere fra kvinne til kvinne. Ovulasjon, eller eggløsning, skjer vanligvis midt i syklusen, omtrent 14 dager før neste menstruasjon. Dette er tiden når eggstokkene slipper et egg som kan befruktes. For å øke sjansene for å bli gravid, bør du ha samleie regelmessig i dagene før og under eggløsningen.

Det finnes flere metoder du kan bruke for å vite når du har eggløsning. En av dem er å måle kroppens basale temperatur hver morgen før du står opp. En liten økning i temperaturen kan indikere at eggløsningen har funnet sted. Eggløsningstester, som måler hormonnivåer i urinen, kan også være nyttige. Kroppen sender også ut signaler som kan hjelpe deg å kjenne igjen når du har eggløsning. Dette kan være endringer i livmorhalsslim og mild smerte eller ubehag på en side av bekkenet.

Oppretthold en sunn livsstil

Din generelle helse og livsstil kan ha en betydelig innvirkning på fruktbarheten. Det er viktig å spise et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner. Unngå bearbeidet mat, transfett og høyt sukkerinntak. Sørg for at du får nok viktige næringsstoffer som folsyre, jern, kalsium og vitamin D. Folsyre er spesielt viktig før og under tidlig graviditet for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter hos babyen.

Regelmessig mosjon er også viktig, men unngå ekstrem trening da dette kan påvirke hormonbalansen og eggløsningen. En moderat mengde fysisk aktivitet, som gåturer, svømming eller yoga, kan hjelpe med å opprettholde en sunn kroppsvekt, redusere stress og forbedre den generelle helsen.

Unngå skadelige stoffer

Visse stoffer kan ha en negativ innvirkning på fruktbarheten. Røyking er en av de største risikofaktorene, både for menn og kvinner.  Det kan skade egg og sæd, samt påvirke hormonnivåene. Alkohol bør også begrenses, da overforbruk kan redusere sjansene for å bli gravid. Det er også viktig å være forsiktig med koffeininntaket. Selv om moderate mengder koffein sannsynligvis er trygge, kan høyt inntak være assosiert med nedsatt fruktbarhet.

Unngå også eksponering for miljøgifter, som visse kjemikalier, plantevernmidler og tungmetaller, som kan påvirke reproduksjonsevnen. Dette kan innebære å bruke naturlige rengjøringsprodukter, spise økologiske matvarer og unngå plastbeholdere med bisfenol A (BPA).

Reduser stress

Stress kan påvirke kroppens hormonelle balanse og dermed fruktbarheten. Det er viktig å finne måter å håndtere og redusere stress på i hverdagen. Avslapningsteknikker som meditasjon, yoga, dyp pusting og regelmessige pauser kan hjelpe. Å snakke med en terapeut eller gode venner kan også være nyttig for å håndtere følelsesmessige utfordringer knyttet til det å prøve å bli gravid. Denne ventetiden kan nemlig være en stor mental utfordring for mange.

Medisinske undersøkelser og behandlinger

Hvis du har prøvd å bli gravid i et år uten suksess (eller seks måneder hvis du er over 35), kan det være lurt å oppsøke lege for en grundig evaluering. Det finnes flere medisinske tester som kan identifisere potensielle problemer med eggløsning, eggledere eller sædkvalitet.

Det finnes også en rekke behandlinger som kan hjelpe. For kvinner kan medisiner som stimulerer eggløsning, kirurgiske inngrep for å rette opp fysiske problemer eller assistert reproduksjonsteknologi som in vitro-fertilisering (IVF) være aktuelt. For menn kan behandlinger for å forbedre sædkvaliteten være nyttige.

Å øke sjansene for å bli gravid krever en helhetlig tilnærming som betinger litt kontroll på menstruasjonssyklusen, opprettholdelse av en sunn livsstil, reduksjon av stress og, om nødvendig, medisinsk hjelp. Hver kvinne og hvert par er unike, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Derfor er det viktig å være tålmodig, fortsette å kommunisere med partneren din og søke støtte fra helsepersonell når det er nødvendig. Med riktig tilnærming og omsorg kan du øke sjansene for å oppnå en sunn graviditet.