Om babyen

Så mye bør babyen din sove

Søvn er en viktig del av babyens utvikling, og det er normalt at nyfødte tilbringer store deler av dagen med å sove. Alle barn og babyer er ulike, også når det kommer til søvnbehov. Noen sover mye, og hele natten, mens andre barn sover ofte med kortere intervaller. Søvnbehovet endres også betydelig etter alder.

Enten du har en baby, et mindre eller en ungdom er det viktig at barnet ditt får nok søvn. Sover barnet for lite kan det få konsentrasjonsvansker og lite energi, samt at humøret påvirkes. Det er også viktig å påpeke at for mye søvn heller ikke er bra. Så hvis ditt barn sover mer enn «normalt», er trøtt og slapp bør du konsultere med en lege for å forsikre deg om at alt er som det skal.

Selv om ingen barn er like finnes det en oversikt over hvor mye søvn babyen og barnet ditt trenger. Sover barnet ditt mer eller mindre er det i mange tilfeller helt normalt, men følg med på rytmen til ditt barn og sørg for at barnet ditt får gode søvnrutiner i et behagelig miljø fra starten av.

Oversikt over hvor mange timer barn bør sove

Barn trenger ulik mengde søvn etter som de blir eldre, men alle barn og babyer er heller ikke like. Det kan føles frustrerende å sitte på barselgruppe og høre om andres barn som har verdens beste sovehjerte, mens din lille skatt sover i rykk og napp, og sjelden gjennom natten. Husk at det pleier som regel å gå seg til.

Barn er ulike og noen barns sliter med magen, noen med dårlig sovehjertet. Legg til rette så godt du kan og prøv å ikke sammenligne barnet ditt med andre barn. Oversikten under er kun en gjenomsnittelig oversikt over hvor mye barn i ulik alder bør sove. Noen sover likevel mer og andre miner.

Nyfødte (0-3 måneder):

  • Nyfødte sover vanligvis mellom 14 og 17 timer i løpet av en dag.
  • De fleste nyfødte har ikke en etablert døgnrytme, og søvnen er delt inn i korte perioder på to til fire timer.

Spedbarn (4-11 måneder):

  • Spedbarn trenger vanligvis mellom 12 og 15 timer søvn per dag.
  • Mange spedbarn begynner å utvikle en mer forutsigbar døgnrytme, med lengre søvnperioder om natten og korte lure på dagen.

Småbarn (1-2 år):

  • Småbarn bør sove mellom 11 og 14 timer per dag.
  • De fleste småbarn har en tendens til å sove lengre om natten og ta en ettermiddagslur.

Småbarn (3-5 år):

  • Småbarn i denne aldersgruppen trenger vanligvis 10-13 timer søvn per natt.
  • Mange småbarn slutter å ta en ettermiddagslur, men noen kan fortsatt ha nytte av en kort hvil på dagen.

Barneskolealder (6-12 år):

  • Skolebarn bør sikte på å få mellom 9 og 12 timer søvn per natt.
  • En god natts søvn er viktig for konsentrasjon, læring og generell trivsel.

Tenåringer (13-18 år):

  • Tenåringer trenger vanligvis 8-10 timer søvn per natt.
  • Hormonelle endringer og økt skolearbeid kan påvirke søvnkvaliteten, så det er viktig å oppmuntre sunne søvnvaner.

Tips for å etablere sunne søvnvaner hos babyen

Søvnrutiner er det du som foreldre som etablerer og igjen så er både barn og foreldre ulike. Noen barn sover seg gjennom alt fra støvsuging til andre forstyrrende lyder, mens andre barn er veldig lydvare og reagerer på den minste lyd. Har du en baby som våkner av det meste er det fort gjort å etablere rutiner i hjemmet hvor man går litt på tå og hev, ofte fordi både barnet og foreldrene trenger søvn.

Prøv likevel å venne barnet ditt til at det er lyder i huset, både når barnet skal sove og har sovnet. Dette vil som regel gjøre det litt lettere gjennom resten av oppveksten. Her får du none tips og råd til å etablere gode søvnrutiner for barnet ditt.

  1. Opprett en rutine: Etabler en regelmessig søvn- og våkentid for å hjelpe babyen med å forstå når det er tid for å sove.
  2. Skap et behagelig miljø: Hold babyens soveområde rolig, mørkt og kjølig. Bruk beroligende lyder eller en nattlampe om nødvendig.
  3. Følg babyens signaler: Lær å gjenkjenne tegn på trøtthet og legg babyen ned for en lur før de blir overveldet.
  4. Unngå overstimulering før sengetid: Reduser aktiviteter som kan stimulere babyen rett før sengetid, og unngå for mye skjermtid.
  5. Fremme uavhengig søvn: Hjelp babyen med å lære å sovne selv ved å legge dem ned når de er trøtte, men fortsatt våkne.

Husk at hvert barn er unikt, og individuelle søvnbehov kan variere. Det er viktig å være lydhør overfor babyens signaler og tilpasse rutiner og søvnbehov i henhold til deres utvikling.

Lykke til!